Peter Rosendaal, persvoorlichter van de CPNB, is hard aan vakantie toe. In een reactie onder een artikeltje over uitgevers die niet naar Manuscripta gaan, schrijft hij:

We weten dat Tzum t al jaren amusant vindt om tegen de CPNB aan te pissen en dat mag. Lang leve de persvrijheid. Maar neem dan wel verantwoordelijkheid voor wat je doet, schrijft en/of in elkaar knutselt.

Nu zullen we niet ontkennen dat we bij Tzum soms erg moeten lachen om de zoveelste ludieke actie van deze organisatie, maar als er iets goeds gebeurt dan melden we het ook. Maar op de een of andere manier meent de persvoorlichter dat je altijd in de juichstand moet staan ondanks zijn ‘Lang leve de persvrijheid’, want je krijgt of een boze mail, of een geprikkelde reactie (zie hier en hier) of je krijgt bij de overhandiging van je perskaart te horen dat het deze keer wel wat positiever kan.

Nu is het vreemde juist dat Rosendaal uit zijn slof schiet bij een artikeltje dat aankaart dat uitgeverij Podium en een paar andere uitgeverijen dit jaar niet naar Zwolle afreizen voor de start van het boekenjaar. En als er nou iets is wat wij toejuichen dan is het dat de regio Amsterdam eens een keer verlaten wordt. Het artikeltje eindigt dan ook met de zinnen:

Op de site van Manuscripta is nog geen programma bekend gemaakt. Pas als dat er is, kunnen we zien hoeveel uitgeverijen hun lezers in de rest van het land links laten liggen.

Als je al kritiek kunt lezen in dit stukje dan is dat op de uitgeverijen die weigeren om diep de provincie in te trekken. Kritiek op de CPNB valt er niet te lezen. Lijkt me geen pretje om een persvoorlichter in huis te hebben die niet kan lezen en schrijven.