Het schrijvershuis ‘De Pastorie’, dat in 2012 werd geopend door schrijfster Mariët Meester, moet per 1 juli 2016 de deuren sluiten meldt het Dagblad van het Noorden. In augustus maakte Meester al bekend dat ze onzeker was over de toekomst van het huis. Inmiddels heeft Het Rijksvastgoedbedrijf het huurcontract opgezegd.

Het huis stond al jaren leeg voordat Meester en Jaap de Ruig er een bestemming voor vonden. Ze huurden het pand op basis van een anti-kraakovereenkomst en verhuurden het door aan schrijvers die graag een maand of langer rustig wilden werken. Het was een succes, want er meldden zich steeds weer nieuwe schrijvers.

Helaas moet het schrijvershuis nu plaatsmaken voor een ‘definitieve herbestemming’ aldus het Dagblad. In het huis zaten diverse schrijvers zoals Hans Maarten van den Brink, Marcel Möring, Bas van Putten en Rob Schouten. Meester zelf heeft over de bewoners van de oude pastorie in het gevangenisdorp Veenhuizen de roman Hollands Siberië geschreven.