Gisteren is de schrijver Frans Pointl overleden. Hij leefde al lang in een verpleegtehuis. Pointl werd bekend met zijn boek De kip die over de soep vloog (1990) dat gelijk voor de AKO Literatuurprijs genomineerd werd. Zijn charmante optreden in het boekenprogramma van Adriaan van Dis zorgde er meteen voor dat de verhalenbundel een bestseller werd. Pointl is 82 jaar geworden.

Frans Pointl debuteerde met een dichtbundel in 1959, Afscheid van de laatste lente, maar het duurde decennia voordat hij met proza opnieuw naar buiten trad. Daarna verschenen nog diverse verhalenbundels. De laatste kamer was de titel van zijn laatste boek, dat verscheen ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan interviewde Nick Muller hem nog voor HP/De Tijd.

Zoals ik in mijn boek al schrijf: elke avond voor het slapengaan hoop ik weg te schuiven in de eeuwigheid. Op donkere momenten bloeit er wel eens een giftige bloem op in mijn hoofd: de bloem van suïcide. Maar ja, zelfmoord is makkelijker gedacht dan gedaan. Dat gaat niet met een paracetamolletje. Mij rest niets anders dan te wachten. Uitstel van executie, meer is het niet.

Pointl wordt dinsdag in besloten kring begraven.