De nieuwe roman Vogeljongen van onze eigen Guus Bauer zal in februari 2016 verschijnen bij uitgeverij Marmer. Dat werd vandaag bekend gemaakt. Guus Bauer (1959) is schrijver en literair journalist. Als achttienjarige startte hij een uitgeverij en begon gelijktijdig met het schrijven over literatuur. Inmiddels heeft hij honderden interviews afgenomen met binnen- en buitenlandse schrijvers, filmers, acteurs en kunstenaars. Vogeljongen is zijn negende, meest persoonlijke boek. Hij publiceerde eerder bij Signatuur De tuinman van niemandsland (2008), Heimwee heeft een kleur (2011) en Het geheim van Treurwegen (2013) en bij Hoogland & Van Klaveren Dictators op de thee (2011), Dichter & Bauer (2012) en Bauer maakt vrienden (2014).

Er wordt ook al een tipje van de sluier opgelicht over de inhoud van Vogeljongen:

Een geslaagde zakenman, ongeveer even oud als de schrijver, wordt wakker in een ziekenhuisbed. Hij kan zich helemaal niet bewegen en ook zijn stem werkt niet meer. Hij is volledig opgesloten in zichzelf, comateus voor de buitenwereld, maar zijn brein werkt op volle toeren. Hoe is hij in deze toestand geraakt? Alles wat er om hem heen gebeurt, neemt hij waar, zijn zintuigen lijken zelfs aangescherpt, maar interveniëren kan hij niet. Hij gaat op zoek naar gemiste tekens in zijn leven, in zijn jeugd. Langzaam wordt hem duidelijk wat er is gebeurd en waar hij koste wat kost nog over moet verhalen. Bij zijn generatie moet het verzwijgen ophouden.

‘Wordt het geen tijd om de stekker eruit te trekken?’ zegt iemand op de gang.