Er zijn zes genomineerden voor de NS Publieksprijs, maar de meedingende boeken (die meestal op wonderbaarlijke wijze opeens gepresenteerd worden) kunnen overvleugeld worden door een outsider, want het publiek kan ook zelf een boek nomineren. Zo won in 2005 de Nieuwe Bijbelvertaling dankzij een religieuze stemgolf. Uitgeverij Meulenhoff heeft een actie opgezet waarbij de Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen gepromoot wordt.

Wie er achter het pseudoniem Hendrik Groen schuilgaat is nog steeds niet bekend, maar op Tzum heeft het bericht erover wel tot de grootste hoeveelheid reacties geleid met talloze suggesties voor het auteurschap.

De afgelopen twee jaar won Michel van Egmond met twee voetbalbio’s de NS Publieksprijs.

Lisa Snijders, boekhandelaar van het jaar, van boekhandel Stevens ondersteunt de actie.