Een opmerkelijk gesprek met A.L. Snijders vanavond in De Wereld Draait Door over de speciale verhalenbundel die hij heeft samengesteld voor de tiende editie van Nederland Leest. In februari was hij al te gast in de talkshow en zegde presentator Mattijs van Nieuwkerk toe dat hij zeker een verhaal van Herman Pieter de Boer zou opnemen in de bloemlezing. Nu blijkt dat niet het geval te zijn. Een verontwaardigde Van Nieuwkerk vroeg naar de reden.

‘Vergeten,’ verklaarde Snijders met een lach op zijn gezicht. Zoals hij veel meer schrijvers is vergeten, bekende hij meteen. De afgelopen dagen sprak hij met verschillende mensen en kwam hij erachter dat hij veel schrijvers niet heeft opgenomen die hij in eerste instantie wel degelijk wilde gaan bloemlezen.

Nescio is de grootste spekkoper; Snijders nam maar liefst vier korte verhalen van de schrijver op. In de verhalenbundel staan ook veel verhalen van schrijvers die inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt (zoals Joop Waasdorp).

Van zondag 1 november tot en met maandag 30 november krijgen leden van de bibliotheek een gratis exemplaar van de verhalenbundel. Het boekwerk werd in een oplage van 450.000 exemplaren gedrukt.