Vanmorgen berichtten we op Tzum.info over de factcheck van nrc.next naar aanleiding van de uitspraak van NRC-recensente Janet Luis. Volgens redacteur Roderick Nieuwenhuis baseerde Luis zich op het boek Bestsellers in Nederland (1900-2015) van Erica van Boven.

Inmiddels heeft Van Boven ook op de factcheck van nrc.next gereageerd. Ze noemt het onderzoek van Roderick Nieuwenhuis ‘niet erg grondig’. Aan Tzum.info laat zij weten:

‘Van Boven zat dus niet alleen mis, maar heeft ook andere titels genegeerd’, zo schrijft Roderick Nieuwenhuis in next.checkt (nrc.next 11 november, p. 5). Knielen op een bed violen was niet de best verkochte naoorlogse roman. Van De ontdekking van de hemel, Het diner en Komt een vrouw van de dokter zijn er meer verkocht. Dus vinkte Nieuwenhuis ‘onwaar’ aan.

Als hij Bestsellers in Nederland 1900-2015 had gelezen, had hij zien staan dat Knielen op een bed violen met 580.000 verkochte exemplaren ‘op dat moment’ (p. 182) de status van best verkochte naoorlogse boek had bereikt. Zo’n status is uiteraard geen blijvend gegeven. Bestselleroplagen worden almaar hoger.

Dat er van De ontdekking van de hemel (over een veel langere periode, zie p. 168), van Het diner (zie p. 192) en van Komt een vrouw bij de dokter (een miljoen verkocht, zie p. 193) meer exemplaren werden verkocht dan van Knielen op een bed violen, staat allemaal te lezen in Bestsellers in Nederland 1900-2015. Als Roderick Nieuwenhuis de gegevens even had gecheckt, zoals de rubriektitel belooft, had hij ‘waar’ aangekruist.

0