Na vier jaar verschijnt in februari 2016 een nieuw historisch boek van Geert Mak. De schrijver kondigde dit zelf vanmiddag aan op een speciale bijeenkomst voor boekhandelaren in het pand van uitgeverij Atlas Contact.

Mak keert terug naar het genre van de familiegeschiedenis. Met De eeuw van mijn vader, een geschiedenis over zijn eigen familie, brak Mak in 1999 door naar het grote publiek.

In zijn nieuwe boek, De levens van Jan Six getiteld, staat het leven van de familie Six centraal, alsook de stad Amsterdam (eveneens een bekend onderwerp voor Mak). De brochuretekst van uitgeverij Atlas Contact zegt het volgende:

Dit is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar?

Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen. Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon altijd weer Jan Six, tot de dag van vandaag.

De levens van Jan Six is het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.