Vanaf morgen is Beyond Sleep, de boekverfilming van de roman Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans, in de Nederlandse bioscopen te zien. De eerste positieve recensies stromen inmiddels binnen.

Trouw geeft vier sterren:

Boudewijn Koole vertrouwt op sfeer en stilte en doet recht aan de rijkdom van de roman.

Ook vier sterren van de website Filmdomein:

Beyond Sleep is zonder twijfel één van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren.

En vier sterren van de Filmkrant:

Koole gebruikt alle middelen – het afwisselend grootse en dan weer intieme camerawerk en het bijna tastbare geluidsontwerp voorop – om de kijker te laten wegzakken in het drijf- zand van Alfreds brein.

NRC Handelsblad geeft de film ook vier sterren:

Koole deed een aantal radicale dingen met de roman. Hij schrapte en vereenvoudigde zo goed als alle voorgeschiedenis en motivatie. (…) Je kan Beyond Sleep ook als film over escapisme bekijken, over Wanderlust, het verlangen om jezelf te ontdekken in het verre en het vreemde. (…) Ook zonder Hermans had Koole dit verhaal wellicht kunnen vertellen. Want het is zíjn verhaal geworden, waarvoor hij geen vaderlijke goedkeuring nodig heeft.

En ja hoor, ook vier sterren van de Volkskrant:

Soms wil Koole iets te snel, dan krijgt een totaalshot van de desolate toendra bijvoorbeeld net te weinig tijd om door te dringen, maar vaker vindt hij de toon en het ritme die van Alfreds binnenwereld een beleving maken.