Sinds tien weken worden de literaire boekenbijlagen achtervolgd door de Lezeres des Vaderlands die elke week een Loden Leesbril uitreikt aan de meest vrouwonvriendelijke bijlage. Amusant en soms wat vilein zijn de begeleidende tekstjes op haar blog. ‘Vrouw van middelbare leeftijd’ staat er op haar Twitteraccount te lezen, maar op het LdV-blog is de omschrijving wat ruimer ‘Ik ben een vrouw van veertig met een sigaret. Ik ben een student. Ik ben een oma met een smartphone. Ik ben een beeldend kunstenaar, een academicus, een schrijver, een vrijwilliger, een tandarts, een musicus, een trambestuurder. Het doet er niet toe wat ik ben.’

Achter de Lezeres des Vaderlands zit waarschijnlijk Lisanne Snelders, werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam. Een goed bewaard geheim, maar als je op de sociale meida wat gaat rommelen met je accounts dan word je soms verraden door diezelfde media (zie screenshot hierboven).

lisanne snelders

Desgevraagd ontkent Lisanne Snelders achter de Lezeres des Vaderlands te zitten, maar ze wilde niet dat we haar antwoord citeerden of nader reageren in het openbaar. Op Twitter begon de Lezeres gisteren met het grote ontkennen. Achter het pseudoniem zou een groep vrouwen schuilgaan. Hier het rookgordijn.