Met al die dikke Boekenweekbijlages moest de Lezeres des Vaderlands extra tellen, maar vandaag is zij er uit: de Loden Leesbril gaat naar Vrij Nederland.

Carel Peeters heeft in deze editie extra veel ruimte gekregen voor zijn ‘literaire kroniek’ en dus kan hij eindelijk… vier mannen bespreken. Verder biedt Vrij Nederland nog een ‘literaire lente’ waarin alleen maar mannen bloeien: vier romans van mannen worden besproken door mannelijke critici.

Gelukkig wordt het Boekenweekgschenk van Esther Gerritsen wel besproken, al wordt het gekraakt door Jeroen Vullings.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Vullings liever iets had gelezen over een oudere man die sombert over de oppervlakkigheid van onze cultuur dan over het hoofdpersonage Olivia dat ‘haar eigen leven heeft ontworpen’.

Lees hier weer het complete verslag van de Lezeres des Vaderlands, vol kleine vileine opmerkingen.

De resultaten voor de noordelijk kranten, die wij voor de lezeres aanvullen, zijn niet veel beter dan voor de landelijke. De Leeuwarder Courant besteedde vier stukken aan mannen, het Dagblad van het Noorden drie, één stuk ging over een boek van een vrouw (Nell Zink). Alle recensenten waren man. In vijf korte stukjes met signalementen van boeken (die in beide kranten staan) wordt alleen Duitsland op het spoor van Els Snick genoemd. Puntje in het voordeel van beide kranten is dat er twee volledige pagina’s worden besteed aan jonge Duitse schrijfsters, geschreven door Kirsten van Santen onder de titel ‘Het Fräuleinwunder bestaat (niet)‘.