Hij is weer terug van weggeweest, de Loden Leesbril. Bij de Lezeres des Vaderlands neemt het chagrijn een beetje toe nadat ze week na week dezelfde boodschap moet herhalen over te weinig vrouwelijke recensenten en te weinig besproken boeken van vrouwen (wij bij Tzum zoeken nog naar die recenserende vrouwen, dus meld je aan). De lokale krant Het Parool krijgt ongenadig op zijn kloten:

Een flutboekenkatern van Het Parool verdient misschien niet zoveel ruimte, maar niet alleen komen er nauwelijks vrouwen aan het woord, op geniepige wijze worden hier ook reactionaire ideeën over schrijfsters en discriminatie geserveerd. Zou dit huwelijk nog wel te redden zijn?

De Standaard en Trouw komen er deze week goed vanaf, maar De Morgen bungelt met 11,76% helemaal onderaan. Lees het hele telwerk hier.

Omdat we de randstedelijk georiënteerde Lezeres altijd graag mogen helpen scoren we ook even de boekenpagina’s van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden (beide kranten zijn afzonderlijk groter dan Het Parool). Van de vier recensies zijn er twee geschreven door een vrouw en slechts een boek is van een vrouw (Ruth Ware). Daarnaast nog vijf signalementen (door twee mannen geschreven) waarvan anderhalf boek geschreven is door een vrouw.

In de Leeuwarder Courant heeft Kirsten van Santen, die vorig jaar de actie ‘Leesvrouwen‘ startte – een Lezeres des Vaderlands avant la lettre dus – de wekelijkse column overgenomen van dichter Tsead Bruinja. In haar eerste column heeft ze het over twee boeken die ze leest, van de Koreaanse Han Kang en van de Russische schrijfster Katja Petrowskaja.