Dichter, schrijver en presentator Wim Brands is vanmorgen overleden. Dat heeft de VPRO zojuist bekendgemaakt in een persbericht. Wim Brands is 57 jaar geworden.

Hij schreef verschillende dichtbundels (twee jaar geleden verscheen zijn laatste bundel ’s Middags zwem ik in de Noordzee), stelde bloemlezingen samen (zoals De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw) en presenteerde wekelijks het boekenprogramma VPRO Boeken.

Eind maart werd bekend dat Brands ‘vanwege gezondsheidsproblemen’ voorlopig niet terug zou komen bij het boekenprogramma. Details werden verder niet gegeven. Uit het persbericht wordt nu duidelijk dat Brands met een depressie kampte en dat er sprake is van een zelfgekozen dood.

De hoofdredacteur van de VPRO schrijft:

Wim was de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie. Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen.