Geert van Oorschot, uitgever van Arjen Fortuin staat op de shortlist van de Biografieprijs 2016. Dat heeft de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs bekend gemaakt. Ook de shortlist voor de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs 2016 is bekendgemaakt. Dit zijn de namen:

Biografieprijs 2016 – shortlist

Arjen Fortuin – Geert van Oorschot, uitgever [Van Oorschot]

Léon Hanssen – De schepping van een aards paradijs. Piet Mondriaan 1919-1933 [Querido]

Jeroen Koch – Koning Willem I 1772-1843 [Boom Uitgevers]

Elisabeth Leijnse – Cécile en Elsa. Strijdbare freules [De Geus]

Cees Meijer – Jan de Quay (1901-1985) [Boom Uitgevers]

In de jury zitten Prof. dr. Hans Renders (directeur Biografie Instituut), Xandra Schutte (Hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Nick ter Wal (weblogger, publicist en antiquaar), Nelleke Zandwijk (Nederlands schrijfster en beeldend kunstenaar).

De Biografieprijs is een tweejaarlijkse prijs welke wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De Biografieprijs bestaat uit een geldprijs van €15.000.

Erik Hazelhoff Jong Talentprijs 2016 – shortlist

Jeroen van den Biggelaar: Moderne architectuur van korte duur. Vier cases van vroeg gesloopte bouwwerken uit de jaren zeventig [Universiteit Utrecht]

Rick Tazelaar: Prof. dr. Willem Mengelberg. Het tragische Heldenleben van een dirigent, 1871-1951 [UvA]

Simon van der Weele: Mourning Without Loss: The Affective Life of Grief [UvA]

De Erik Hazelhoff Jong Talentprijs is een tweejaarlijkse prijs uitgeloofd door de Stichting aan de auteur van de door de vakjury van de Stichting als beste beoordeelde universitaire masterscriptie gedateerd uit 2014/2015. De winnaar van deze prijs ontvangt een auteurscontract (voor publicatie van de scriptie in geredigeerde vorm) bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum en een geldprijs van €5.000.