Nummer 28 in de soap rond de rel bij De Bezige Bij over het verschijnen van het pamflet van Dyab Abou Jahjah (dat wordt nog een anticlimax over een paar maanden). Nico Dijkshoorn schrijft vandaag in zijn column in de Volkskrant over de commotie die is ontstaan, eerst over dat pamflet, daarna over het aanstaande tv-optreden van Abou Jahjah bij Zomergasten. Al die heisa om iets wat er nog niet is, vindt Dijkshoorn wat voorbarig:

Ik ben uiterst nieuwsgierig naar de eerste aflevering van Zomergasten. In tegenstelling tot de wegkijkers weet ik immers nog niet wat daarin zal worden gezegd.

In de rest van de column neemt Dijkshoorn de gelegenheid te baat om Durlacher en De Winter de schofferen. Zo noemt hij het vertrek van Durlacher bij De Bezige Bij ‘een win-winsituatie’ en portretteert hij haar als ‘bloemschikkende vrouw van Leon de Winter’. Bij De Winter haalt hij ‘als stand-upcomedy-act’ aan dat de schrijver in een radioprogramma (uit 2012) pleitte voor een steriliserend middel in het drinkwater voor Palestijnen in de Gazastrook (zie hier de vork en de steel), daarnaast een optreden van De Winter in Zomergasten (in 2006!) waarin hij vol bewondering was voor Amerikaanse straaljagers en koppelt hij deze denkbeelden tot de centrale thema’s van De Winters gedachtegoed: ’tweedeling en machtspolitiek’. Nadat Dijkshoorn deze conclusie getrokken heeft, zegt hij niet verbaasd (de logica ontbreekt dan wat in de column) te zijn dat in de pauze van het toneelstuk Anne, dat door De Winter en Durlacher geschreven is ’tegen een kleine meerprijs, een snack- en borrelarrangement kon worden besteld.’

Lees de rest van de onnavolgbare column hier (€).