‘Iemand die in hetzelfde interview de Israëlische vlag gelijkstelt aan het antisemitische symbool bij uitstek, een hakenkruis, diegene is niet zomaar een anti zionist, maar een regelrechte antisemiet.’ Dat schrijft Mirjam Rotenstreich op haar blog. Aanleiding is het interview met Dyab Abou Jahjah in de Volkskrant naar aanleiding van zijn pamflet Pleidooi voor radicalisering. Daarin heeft hij het onder meer over de schrijvers die in het geweer kwamen tegen zijn komst bij De Bezige Bij.

Het gaat hier om elitaire types, die hebben niet de geschiedenis van de uitgeverij gemaakt. Als die uitgeverij echt een verzetsuitgeverij is, dan hoor ik juist daar. En daar horen Leon de Winter en Jessica Dürlacher niet bij.

Rotenstreich had verwacht dat de uitgeverij wel zou reageren op die uitspraak, maar de uitgeverij reageerde helemaal niet.

Door hierover te zwijgen lijkt De Bezige Bij in te stemmen met de redenering van Abou Jahjah. Ze heeft in ieder geval alle schijn tegen zich.

Saillant detail: Mirjam Rotenstreich brengt haar boeken uit bij uitgeverij De Geus, haar man A.F.Th. van der Heijden zit bij De Bezige Bij.