De roman 1984 van de Britse schrijver George Orwell voert vandaag de bestsellerslijsten aan van Amazon en Barnes & Noble, de grootste boekverkopers in Amerika. Sinds de beëdiging van Donald Trump 20 januari is de verkoop van de roman, die een angstaanjagend beeld schetst van een totalitaire samenleving waarin ‘newspeak’ de werkelijkheid verhult, met 9500 procent toegenomen.

Penguin, de uitgever van het boek, geschreven in 1948, verschenen in 1949, heeft deze week een herdruk van 75.000 exemplaren opgelegd en overweegt een volgende herdruk.

Op sociale media brengen lezers de manier waarop de machthebbers in het boek de werkelijkheid verdraaien in verband met de term ‘alternatieve feiten’ waar het Witte Huis zich deze week van bediende. In zijn eerste persconferentie had de woordvoerder van president Trump beweerd dat de inauguratieplechtigheid van afgelopen vrijdag de best bezochte ooit was, hoewel foto’s en televisiebeelden het tegendeel aantoonden.

Enkele slogans van de in 1984 almachtige Partij zijn: ‘war is peace’, ‘freedom is slavery’ en ‘ignorance is strength’. Twee plus twee kan vier zijn, maar als de Partij zegt dat de uitkomst van dit sommetje voortaan drie of vijf is, is dát de waarheid. Wie er zijn eigen gedachten op nahoudt, loopt het risico in de gevangenis te belanden.

Ook andere klassieke boeken die een dystopische (= een niet-utopische) wereld schetsen, worden ineens goed verkocht in de week waarin zes journalisten werden beschuldigd van deelname aan rellen in Washington. Zij deden verslag van de demonstraties rond de beëdiging van Trump. Als zij schuldig worden bevonden, kunnen ze een boete krijgen van 25.000 dollar of voor maximaal tien jaar worden opgesloten.

Brave New World (1932) van Aldous Huxley leidt bij Amazon de bestsellers in de categorie science-fiction en staat op 9 in de algemene lijst, It Can’t Happen Here (1935) van Sinclair Lewis staat bij de best verkochte boeken op nummer 8.

(Afbeelding: stofomslag van de eerste druk van 1984, verschenen bij Secker & Warburg in 1949.)