In week 52 komt Rob van Essen de bestsellerlijst binnen met Ik kom hier nog op terug. De roman staat op plek 50. Van Essen, die zich nestelt tussen een boek van Rob Wijnberg en een boek over Elon Musk reageert op Facebook:

Ja, tussen Wijnberg en Musk – het klinkt als een topografische aanwijzing. ‘Tussen Wijnberg en Musk, en dan rechts aanhouden, daar is een splitsing en daar moet je het dan nog maar verder vragen.’

Tevens is Van Essen terecht verheugd de hoogste binnenkomer te zijn, al was de concurrentie niet moordend: hij is deze week de enige nieuwkomer in de lijst.

Voor de rest blijft de literatuur goed vertegenwoordigd in de laatste week van het jaar. Nirwana van Tommy Wieringa is in zijn veertiende week nog maar weer eens een plekje gestegen naar plaats 8. Vervolgens is het scrollen naar plek 24, waar Özcan Akyol staat met Afslag 23 (+3). Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer vinden we dicht in de buurt, op plek 30 (+5). Toon Tellegen en Thé Tjong-Khing staan met Waar gaan we eigenlijk heen op plek 34 (-11). Sacha Bronwasser is met Luister een kat met negen levens. Wederom maakt de roman een grote sprong voorwaarts, naar plaats 35 (+15). Twee plaatsen lager vinden we Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis (-3).

Stad van de Honden van Leon de Winter zet in de derde week de afdaling voort. De roman zakt naar plaats 41 (-11). Over nationalisme van George Orwell maakt zelfs een vrij val. Het essay met een inleiding van Bas Heijne verliest vijfentwintig plekken en belandt op plaats 43. Ten slotte zet Kader Abdolah met Voordat het laat wordt juist weer een paar ferme stappen vooruit. De roman staat op plaats 47 (+13).

De gehele lijst vind je hier.