In een e-mailinterview in The New Yorker van volgende week laat Philip Roth (83) zich niet bepaald vleiend uit over de nieuwe Amerikaanse president. In 2004 publiceerde hij de roman The plot against America (Het complot tegen Amerika) waarin een president met nazi-sympathieën aan de macht komt. In het boek wilde hij laten zien hoe Amerika er anders zou hebben uitgezien als zoiets echt was gebeurd.

En is zoiets nu gebeurd? vraagt Judith Thurman hem.

‘Het is makkelijker om de verkiezing van een verzonnen president […] te begrijpen dan die van een echte president als Donald Trump,’ schrijft Roth die op zijn 77ste is gestopt met schrijven. ‘Trump is gewoon een oplichter. Het relevante boek over Trumps Amerikaanse voorvader is The Confidence-Man van Herman Melville, de zwartgallig pessimistische, gedurfd vindingrijke roman—Melvilles laatste—die net zo goed De kunst van het bedrog had kunnen heten.’

Lees het hele verhaal in The New Yorker.