Is hij het of is hij het niet? Jean-Pierre Sirois-Trahan, professor aan de Laval Universiteit van Quebec, gelooft dat hij de enige bewegende beelden heeft gevonden die bestaan van Marcel Proust.

Het filmpje uit 1904 is gemaakt tijdens de bruiloft van een dochter van een van Prousts beste vrienden. In een glimp zie je deftige geklede mensen een trap afdalen. Een van hen, de enige die geen deel uitmaakt van een paar, is een man met een bolhoed, een grijs kostuum en een bestudeerd snorretje. Het mannetje is zo’n drie seconden in beeld.

Dat zou hem moeten zijn, want zo zag hij er in die jaren uit, weten kenners zoals Luc Fraisse, directeur van de Revue of Proustian Studies. Ook Jean-Yves Tadié, Proust-specialist aan de Sorbonne, is overtuigd.
Marcel Proust overleed op zijn 51ste, in 1922. In 1904 was hij dus 33. In 1908 begon hij aan zijn beroemde romancyclus À la recherche du temps perdu waarvan het eerste deel, Du côté de chez Swann, verscheen in 1913.

Ontdekker van de beelden Sirois-Trahan, zegt: ‘Er is geen absoluut bewijs dat het inderdaad Proust is [op dit filmpje], maar het is hoe dan ook waardevol omdat het de wereld van Op zoek naar de verloren tijd laat zien.’

Bekijk bij Le Point het filmpje; de man die Marcel Proust zou zijn verschijnt op 0’35”. Foto boven: still uit het filmpje. Het gaat om de man in het midden.