Weer zo’n prijs waarbij ze hun best doen om zo weinig mogelijk publiciteit te genereren. Hierbij de longlist van de ANV Debutantenprijs (Vroeger Dordtse Debutantenprijs en Academica Debutantenprijs geheten) die gisteren bekend is gemaakt. Ook onze oud-redacteur Marleen Nagtegaal prijkt tussen de genomineerden.

Hans Bogaert – Echo (De Bezige Bij)
Judith Eykelenboom – Biefstuk (Prometheus)
Lieke Kézér – De afwezigen (De Arbeiderspers)
Haro Kraak – Lekhoofd (Atlas Contact)
Marleen Nagtegaal – Onthoofde man op vuilnisbelt (Passage)
Jente Posthuma – Mensen zonder uitstraling (Atlas Contact)
Patrick Pouw – De terugkeerling (Lebowski)
Roos van Rijswijk – Onheilig (Querido)
Ulises Segura – De mooie mond van Bobby Cespedes (In de Knipscheer)
Lize Spit – Het smelt (Das Mag)
Vincent van Warmerdam – De plectrumfabriek (De Geus)

Op 10 april wordt de shortlist bekendgemaakt. In de jury zaten Casper Markesteijn (auteur, voorzitter DordtLiterair), Jelle van Riet (literair journaliste voor De Standaard, schrijfster, interviewster/presentatrice, jurylid ECI Literatuurprijs), Kees Snoek (schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs), Esther Op de Beeck (Universiteit Leiden), Arjan Peters (recensent en redacteur van de Volkskrant).

Als de shortlist bekend is, dan verwordt de prijs tot een populariteitsprijs en kan het publiek meebeslissen wie er uiteindelijk met 7500 euro vandoor mag.