In navolging van de uit Amerika overgewaaide Recordstore Day (morgen) is het volgende week zaterdag Bookstore Day. Independent Bookstore Day, zelfs. Want ‘de eerste Independent Bookstore Day in Nederland is bedoeld voor alle onafhankelijke boekwinkels en wordt georganiseerd door Libris i.s.m. Yaël Vinckx, schrijver en journalist,’ volgens de website.

Maar is Libris niet een boekhandelsketen, of anders een collectief van boekhandels met gezamenlijke inkoop en promotie? De boekhandels die bij Libris zijn aangesloten, hebben allemaal dezelfde boeken op dezelfde manier uitgestald, als we op de desbetreffende webpagina mogen afgaan. Wat is dan de definitie van onafhankelijke boekwinkel?

Hoe dan ook: ‘[Met Independent Bookstore Day] vieren we de boekhandel,’ aldus de website. ‘Want een boekwinkel is meer dan een winkel. In de boekwinkel vinden we inspiratie, raken we ontroerd. We lezen, kijken, vergapen ons er. In een boekwinkel wordt je verbeelding aangeraakt.’

Boekhandels in het hele land pakken op Bookstore Day uit met speciale uitgaven, alleen op die dag verkrijgbaar.

Hieronder in een oplage van 100 exemplaren het nog niet eerder gepubliceerde Van oorlog en liefde: een heldendicht door Ilja Leonard Pfeijffer, een exclusieve gebonden uitgave van Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen (oplage 500), een exclusieve editie in luxe geschenkdoos van Waken over God, het laatstvoltooide werk van Joost Zwagerman (oplage 150), een gesigneerde luxe editie van de nieuwe Herman Koch, De greppel (oplage 250) en een gratis tijdschrift over Willem Frederik Hermans onder gastredactie van de Revisor met bijdragen van Thomas Heerma van Voss, Willem Otterspeer en Herman Koch (oplage 1500).

Andere boeken zijn voor één dag in prijs verlaagd, zoals Kwaadschiks van A.F.Th. van der Heijden, Mannen zonder vrouw van Haruki Murakami en As in tas van Jelle Brandt Corstius. Overigens worden op Bookstore Day niet alleen literaire uitgaven onder de aandacht gebracht.

Talloze auteurs treden op in de deelnemende boekhandels. Hier een alfabetische lijst plus locaties.