Een week na de petitie tegen GeenStijl (ondertekend door onder meer Désanne van Brederode, Ellen Deckwitz, Renske de Greef, Alma Mathijssen, Saskia Noort en Marjoleine de Vos) in de Volkskrant en NRC Handelsblad hebben de ombudsmensen van de kranten het er maar druk mee.

Ombudsman Sjoerd de Jong van NRC Handelsblad betoogt dat de krant de petitie online te veel als nieuws bracht terwijl het een opiniestuk was, terwijl de petitie in de krant werd vergezeld door een tegenstuk van Annabel Nanninga die verzet tegen verkrachtingsfantasieën afdoet als ‘koket damsel-in-distress-gedrag’. Opmerkelijk is ook dat De Jong stelt dat de hoofdredactie medewerkers afraadde om de petitie te ondertekenen.

Op vrijdag raadde de hoofdredacteur redacteuren per mail af de petitie te ondertekenen. Het stond hun vrij, maar hij was nadrukkelijk beducht voor de „neutraliteit” van de krant. Uiteindelijk tekenden zeven redacteuren (en vier columnisten).

Tegenstanders van de petitie zochten naar tegenvoorbeelden en vonden die bijvoorbeeld in een reportage over de mooiste billen van Brazilië. Zelfs de ‘PVV-humorist Martin Bosma’ maakte er nog een nummer mee van de Tweede Kamer.

Zo’n veertig mensen zegen hun abonnement van NRC Handelsblad op. Bij de Volkskrant waren dat er slechts twintig, schrijft ombudsvrouw Annieke Kranenberg. Kranenberg ontkracht de tegenzet van GeenStijl: een door een reaguurder gefotoshopte Volkskrant-advertentie op de pornosite Xhamster. Fakenieuws, maar weer opgepakt door volksvertegenwoordiger en lavendelsnuiver Thierry Baudet die in de Volkskrant nu weer beweert dat hij verkeerd geciteerd is.

De klagers vonden het vooral jammer dat er geen tegengeluid was. Dat kwam er wel, maar ja, GeenStijl-aanhangers en schrijven:

De reacties bevatten soms schuttingtaal, argumenten ad hominem of gingen uit van foutieve aannamen.

De Volkskrant heeft GeenStijl wel gevraagd om een reactie maar die kwam niet. NRC Handelsblad kreeg wel een reactie:

Tiefstraal op met je nazi-krant, gore NSB’er.

Benieuwd welke adverteerders zich daarmee willen associëren.