In zijn column voor het AD en veel regionale dagbladen veegt Tommy Wieringa de vloer aan met de plannen van WPG-baas Patrick Swart om van De Bezige Bij weer een gezond draaiend bedrijf te maken. Swart wilde onder meer big data in zetten om beter bestsellers te voorspellen, zei hij in NRC Handelsblad een week geleden. Swart noemde Vijftig tinten grijs als een creatief voorbeeld. Wieringa:

Beste Patrick, zelfs de uitgever van Vijftig tinten grijs [Prometheus] vindt dat boek grote troep.

Wieringa noemt Swart ‘een zwakhoofdige parvenu’ en ‘een doodse boekhouder’. Lees de hele column hier. Zie ook hier over de kwestie.

In de commotie rond de Abou Jahjah-rel bij De Bezige Bij vorig jaar besloot Wieringa om zijn volgende boek bij Hollands Diep (geleid door de ex-uitgever van De Bezige Bij Robbert Ammerlaan) uit te geven. Zijn columns die doorgaans werden doorgeplaatst op de Facebookpagina van De Bezige Bij verdwenen rond die tijd van die plek. Later kwamen de columns weer terug op de Facebookpagina en leek de kou een beetje uit de lucht. De overstap was ‘vooralsnog eenmalig’.

Op de Facebookpagina van De Bezige Bij is deze column overigens gewoon geplaatst.

(foto: © Roos Custers)