De Prize for American Fiction is postuum toegekend aan Denis Johnson. Dat schrijft The Washington Post. De jaarlijkse Library of Congress Prize for American Fiction eert een Amerikaans schrijver ‘whose body of work is distinguished not only for its mastery of the art but also for its originality of thought and imagination.’

Johnson die in april overleed aan kanker, kreeg in maart te horen dat de prijs aan hem werd toegekend: ‘The list of past awardees is daunting, and I’m honored to be in such company. My head’s spinning from such great news!’

Uit het juryrapport:

In prose that fused grace with grit, he spun tale after tale about our walking wounded, the demons that haunt, the salvation we seek. We emerge from his imagined world with profound empathy, a different perspective—a little changed.

Johnson schreef romans, novelles, poëziebundels en een non-fictieboek. Zijn roman Een zuil van rook (Anthos) werd bekroond met de National Book Award en zijn novelle Treindromen (Anthos) stond op de shortlist van de Pulitzerprijs. Bij De Bezige Bij verscheen De lachende monsters en Jezus’ zoon.