De stakende schrijvers van uitgeverij Atlas Contact gaan met VBK onderzoeken of Mizzi van der Pluijm alsnog kan aanblijven als directeur-uitgever. Dat schijft NRC vanavond. Wiet de Bruijn (VBK) heeft hier mee ingestemd. De auteurs, die dreigden anders massaal te vertrekken naar de concurrentie willen het liefst een onafhankelijke uitgeverij, die Van der Pluijm met hulp van investeerders zou willen kopen. Dat bleek vanmiddag tijdens een bijeenkomst op de uitgeverij. ‘Als u Atlas Contact niet verkoopt, blijft u achter met een leeg huis’, zei Michael Bijnens tegen De Bruijn.

Vorige week werd bekend dat Van der Pluijm over zou stappen van Atlas Contact naar Das Mag vanwege een verschil van mening over de koers van de uitgeverij. De belangrijkste reden waarom Van der Pluijm geen vertrouwen meer in de nieuwe koers heeft blijkt de herverdeling van de aandelen te zijn:

[…] het management en de medewerkers bezitten nu 51 procent van VBK, maar dat wordt teruggebracht naar 26 procent. Er komen vier nieuwe aandeelhouders bij. Een ervan is Boudewijn Jansen, de oprichter van ebookdienst Bookchoice. Hij krijgt iets minder dan 26 procent van de aandelen.

Ook Erik Jan Vlek ook betrokken bij Bookchoice (voorheen Elly’s Choice) wordt aandeelhouder.

Er komt nu een commissie van schrijvers die samen met Van der Pluijm en Wiet de Bruijn de mogelijkheden voor de uitgeverij gaat onderzoeken.

Lees hier het artikel van NRC

(foto: © Roos Custers)