‘Als mensen op internet ‘Val dood’ over je schrijven, dan doet dat iets met je,’ zegt VBK-topman Wiet de Bruijn vanavond in een interview met Hanneke Chin-A-Fo en Toef Jaeger in NRC Handelsblad. L.H. Wiener, auteur bij Atlas Contact, schreef afgelopen zaterdag in zijn column een mail aan Wiet de Bruijn naar aanleiding van het vertrek van uitgever Mizzi van der Pluijm. ‘Met de meeste hoogachting, en val dood,’ schreef Wiener, niet zonder nog een p.s. op te nemen: ‘Wiet, jij mag nog geeneens niet de blokhakken poetsen van zo’n koosjer wijf als Mizzi van der Pluijm!’

In het interview wordt duidelijk dat de aanleiding voor het arbeidsconflict met Van der Pluijm een herverdeling van de aandelenstructuur is. Boudewijn Jansen, rijk geworden in de cadeaukaartenhandel en nu de man achter Bookchoice, is een van die nieuwe aandelenhouders. Bookchoice heeft veel concurrentie van Bol/Kobo (waar onder meer de Singel Uitgeverijen hun boeken laten downloaden).

In het artikel op de site van NRC Handelsblad zegt De Bruijn dat schrijvers vrij zijn om mee te doen met Bookchoice. Schrijvers krijgen geen deel van de opbrengsten, maar worden eenmalig afgekocht als ze een boek ter beschikking stellen.

Hier een filmpje met De Bruijn uit 2015.