In christelijke kringen vinden ze de griezels en engerds die centraal staan in de Kinderboekenweek 2017 niet geschikt voor de kinderziel. ‘Gruwelijk eng’ — zoals het thema luidt — past niet bij het geloof. Daarom boycotten scholen in de ‘Bible belt’ de Kinderboekenweek van de CPNB. Zij vieren hun eigen Christelijke Kinderboekenmaand met het thema ‘Bibbers in je buik. Je hoeft niet bang te zijn, want God is bij je.’

De gewone Kinderboekenweek begint op 4 oktober en duurt niet minder dan vijftien dagen, de christelijke tegenhanger duurt zelfs de hele maand. In 1954 organiseerde de CPNB de eerste Kinderboekenweek.

Het Kinderboekenweekgeschenk, dat je krijgt bij besteding van ten minste tien euro aan kinderboeken, is Kattensoep van Janneke Schotveld. De christelijke boekhandels geven niets weg, wel hebben ze actieboeken in de aanbieding: het prentenboek Bange Barend voor de jongste christelijke lezertjes (€ 5,95), Dieven in de buurt en Als je durft! voor leerlingen in de hogere klassen van het christelijk onderwijs (beide € 4,95).

De Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak (BCB) wil met het motto ‘Je hoeft niet bang te zijn, want God is bij je’ een positief christelijk geluid laten horen ten opzichte van het motto van de Kinderboekenweek.

De eerste signalen dat het thema ‘Gruwelijk eng’ in christelijke kringen niet goed viel, waren al te horen onmiddellijk nadat de CPNB het bekendmaakte. Bij de BCB kwamen toen erontruste telefoontjes van ouders binnen. ‘Zulke reacties hebben we niet eerder gehad,’ zei Nelleke Weeda-de Jong van de christelijke boekenclub op 25 november vorig jaar in het Nederlands Dagblad.