Samen met Ronald Giphart heeft een naamloze robot een verhaal geschreven dat op 1 november wordt gepresenteerd bij de start van de jaarlijkse leesbevorderingscampagne Nederland Leest van de CPNB. Wetenschappers van het Meertens Instituut hebben de eerste literaire robot ter wereld ontwikkeld.

Het Meertens Instituut ‘onderzoekt en documenteert de Nederlandse taal en cultuur’. Zijn grootste bekendheid ontleent het instituut aan de romancyclus Het Bureau van J.J. Voskuil. Dat het ook robots ontwikkelt is nieuw.

Het geschenkboek van de leesbevorderingscampagne is dit jaar de bundel met sciencefictionverhalen Ik, Robot van Isaac Asimov, het nog titelloze verhaal van Giphart en de Meertensrobot wordt aan die uitgave toegevoegd.

In een persbericht openbaart de CPNB vandaag de eerste alinea van het samenwerkingsverband tussen robot en schrijver. Die luidt:

Een half jaar na de atomisering van het lichaam van Susan Calvin krijg ik een bericht in mijn neurocircuit. Ik werk op dat moment aan een pamflet over de Machines – mijn visie op hun steeds groter wordende greep op onze Sferen en het leven van de mensen. Gaan wij Aardlingen in vrijheid de tweeëntwintigste eeuw halen? Het project is mijn geschenk aan ‘de volken in de onderwereld’, al weet ik dat ik de geschiedenis van de mensheid niet ten volle zal kunnen duiden. Mijn vermogens zijn daarvoor te beperkt, zeker in vergelijking met de histobots van tegenwoordig.

Wie benieuwd is naar de rest van het verhaal moet dus nog even geduld hebben.