Lieke Kézér heeft aan het einde van de middag de Bronzen Uil met De afwezigen (De Arbeiderspers). De winnaar van de prijs krijgt naast het bronzen beeld van een uil ook 5.000 euro. Eerder won Kézér al de ANV Debutantenprijs.
Uit het juryrapport:

Door de zorgvuldig opgebouwde perspectiefwisselingen en een hoog tempo wordt de lezer betrokken bij personages die zich stotterend, haperend, snuivend en soms opportunistisch door een heftig leven worstelen. De auteur slaagt erin de donkere thematiek met de troost en de schoonheid van de muziek te verzachten.

Volgens de jury ontroert De afwezigen zonder sentimenteel te worden, beklijft het zonder moraliserend te zijn. ‘Het is een troostende blues song,’ zo sprak juryvoorzitter Jos Geysels.

John-Alexander Janssen won met Een verhaal uit Zonnestad (De Arbeiderspers) de publieksprijs. Daarmee vallen dus twee debuten van De Arbeiderspers in de prijzen. De Bronzen Uil wordt sinds 2011 uitgereikt door het Willemsfonds en vormt het sluitstuk van literair festival Het Betere Boek in Gent. De jury wordt voorgezeten door Jos Geysels en bestaat verder uit Nadia Dala, Sylvain Peeters, Lies Steppe, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke.

De andere genomineerden waren:
Gerrit Janssens met Twaalf (Ambo|Anthos)
Emy Koopman met Orewoet (Prometheus)
Haro Kraak met Lekhoofd (Atlas Contact)
Dimitri Leue met Het Lortchersyndroom (Manteau)
Elise Wuyts met De studente (Vrijdag)