De kersverse ombudsman van de Volkskrant Jean-Pierre Geelen kreeg meteen een knap lastige vraag in de maag gesplitst: mag een journalist een kritische vraag stellen? Aanleiding was de column van Max Pam naar aanleiding van het verhaal dat Griet Op de Beeck over haar incestverleden deed in De Wereld Draait Door ter promotie van haar nieuwe roman.

Pam heeft een scherpe pen, maar mij lijkt de principiële discussie die hij aansneed terecht. Hij schreef erover met de kennis van het proces tegen oorlogsmisdadiger Demjanjuk, dat Pam voor de krant volgde en waarin het geheugen een centrale rol speelde.

Geelen moest ingaan op de vraag of de Volkskrant na een tweesterrenrecensie, een stuk waarin geschreven werd over de wetenschappelijke theorieën over hervonden herinneringen en die column van Pam, bezig is met een negatieve campagne tegen Op de Beeck. Lees zijn hele stuk hier, waarin hij ook ingaat op de relatie tussen commercieel literair succes en lange persoonlijke interviews in de krant (waar overigens ook Pam het slachtoffer van was ter promotie van zijn roman).

Prima interviews, maar ook een illustratie van een ontwikkeling waarin marketing en media soms hand in hand lijken te gaan.

Op zijn Facebookpagina reageert Pam op het stuk van Geelen (die hem overigens verdedigt).