Ooit schreef hij recensies voor Trouw, daarna zou hij de nieuwe directeur van De Bezige Bij worden, maar hij vertrok voordat de malaise begon en stortte zich op biografische projecten, waarvan de meest intensieve – de biografie van Jan Wolkers – deze week werd afgerond. Het kan bijna niemand ontgaan zijn. Blom heeft weer tijd om stukken te schrijven en dat komt goed uit, want in zijn hoofdredactionele bric-à-brac-stukje verklapt Philip Remarque, de baas van de Volkskrant, dat Onno Blom ‘onze vaste literatuurmedewerker’ wordt.

Gezien zijn stijl, kennis en enthousiasme verheug ik me daar op.

Met die stilistische vaardigheden valt het wel mee, als we Arjan Peters mogen geloven die de biografie Het litteken van de dood met een zuinige drie sterren bedeelt.

Minder aandacht heeft Blom voor zijn eigen taalgebruik, met koddige Polygoonjournaaltaal als gevolg (…)

De biografie is wel heel dik, maar laat ook heel veel liggen volgens Peters.

Maar voor ‘de’ biografie is een leidend idee of nieuw inzicht noodzakelijk, waardoor ook een scherpe selectie uit het overvloedige materiaal had kunnen plaatsvinden, wat weer had geleid tot een handzamer omvang. Blom raakt veel aan, maar heeft weinig oog voor de context (…)

Lees de hele recensie (€) hier.