Er is iets geks aan de hand met Boud, de biografie van Boudewijn Büch door Eva Rovers die een jaar geleden verscheen bij uitgeverij Prometheus Bert Bakker. Het boek prijkte toen één week in de CPNB Bestseller 60 op de 17de positie.

Na een afwezigheid van een jaar komt Boud vandaag opnieuw de hitlijst binnen, nu op 31.

Dit moet te maken hebben met de drastische prijsverlaging van het boek door de Libris-boekhandels waarover Tzum eerder berichtte. In plaats van € 39,90 vraagt Libris niet meer dan € 5,95 voor de ‘vergoelijkende biografie van een zwendelaar’, zoals Maarten ’t Hart het werk van Rovers noemde. Niet bij Libris aangesloten boekhandels bieden het boek nog steeds aan voor de door de uitgever vastgestelde verkoopprijs.

In Nederland kan de vaste prijs van een boek in principe twee jaar na verschijnen worden opgeheven. Wat de uitgever nog aan voorraad heeft, komt dan tegen scherp verlaagde prijs in de ramsj. In dit geval is het boek nog maar net een jaar oud. Er is ook geen sprake van verramsjen in de werkelijke betekenis, omdat maar één keten een actieprijs hanteert, overigens zonder dit op de website zo te noemen. Libris stuurt het boek tot de kerstvakantie ook nog eens gratis naar adressen in Nederland en België.

Dat Boud op deze manier zijn rentree maakt in de Bestseller 60 is dus niet verwonderlijk. Het is overigens wel hoogst ongebruikelijk dat een ‘verramsjt’ boek in de lijst van bestverkochte boeken staat.