Een jaar geleden verscheen de biografie Boud, over het leven van schrijver Boudewijn Büch. De biografie kwam met veel tamtam tot stand (zo werd er een veiling georganiseerd om de biografie te kunnen financieren), daarna werd het veel besproken in kranten en dagbladen, biografie Eva Rovers verscheen in praatprogramma’s en gaf lezingen om over het leven van Büch te vertellen.

Kennelijk was het allemaal niet genoeg om de voorraad biografieën te slijten onder het lezerspubliek. Vandaag plaatste een boekhandelaar uit Bussum het bericht dat de biografie bij Libris boekhandels voor een koopje op de toonbank ligt: van € 39,90 voor € 5,95.

Het bericht bracht veel beroering onder lezers en collega boekhandelaren. Een greep uit de reacties:

* Wat erg eigenlijk. € 5,95 is ongeveer de drukprijs..

* Zo verdwijnt toch elk vertrouwen in de gewone boekhandel.

* Leg ze dan desnoods eerst 4 jaar op ijs. Te vroeg en te goedkoop.

* Boek is precies 1 jaar oud, met subsidie van het Letterenfonds tot stand gekomen, plus een voorschot plus een benefietveiliing, en dan nu voor een grijpstuiver verramsjt…. Er klopt iets niet…

* Dit had ook voor € 9,99 of zelfs € 12,50 gekund. Dan was deze bio met dezelfde snelheid de deur uit gevlogen. Ik vind €5,95 op het imagobeschadigende af.

* Deze uitgever heeft er ondertussen wel een handje van om boeken snel in prijs te verlagen.

* Natuurlijk begrijp ik als uitgever heel goed wat er nu met Boudewijn Buch is gebeurd. De uitgever heeft in zijn overmoed ten onrechte gedacht dat hij zo vreselijk beroemd was dat er wel enorme aantallen van zijn bio verkocht zouden worden. En heeft nu dus duizenden exemplaren over die hij nog voor het nieuwe jaar kwijt wil. Maar hij had veel beter met een kleine druk kunnen beginnen om eerst de markt te verkennen. En daarna pas zijn plan te trekken.

* Wanneer komt er nu eens een einde aan dat op- en afprijzen?

* Huh? Nu al?! Ik was twee weken geleden nog naar een lezing van de auteur over oa dit boek… Ik vind dat je als uitgever een boek tenminste twee jaar een kans moet geven, dat ben je ook verplicht naar de auteur.
Je kunt nu ook geen paperbackeditie meer maken.