‘En laten we elkaar geen mietje noemen: VPRO Boeken was in de laatste jaren een doodsaai programma, zonder sprankeling of levensvreugde, laat staan de goede energie om kijkers stante pede richting een boekhandel te blazen, waardoor het uiteindelijk van de buis is gehaald.’ Dat schreef Özcan Akyol in zijn als Boekenweekessay op de markt gebrachte polemische bevlieging Generaal zonder leger, waarin hij een kloof probeerde te creëren tussen intellectuele types vol dedain voor het klootjesvolk aan de ene kant en het grote publiek aan de andere kant. Het succes van een boekenprogramma mat hij af aan de verkoopcijfers. De Wereld Draait Door van zijn vriend Matthijs van Nieuwkerk, waar hij zelf vaak te gast was, had veel meer effect op de verkoop en was dus beter. Niet trots zijn op een inhoudelijk gesprek, maar wel op de plek in een bestsellerlijst. De Pinksteraflevering van Eus’ Boekenclub had gisteren ongeveer evenveel kijkers als VPRO Boeken doorgaans op de zondagochtend trok: 115.000 kijkers stemden af op Nederland 2.

Gisteren stelde Eus voor dat Frank Boeijen een literaire prijs moest krijgen en hij las voor:

Heb me lief
Heb dit lichaam lief
Bevrijd mij
Bemin mij [het moet net de andere volgorde zijn: ‘Bemin mij, bevrijd mij’, CP]
Van het duister in mijn hoofd
Mijn straat loopt hier dood

Daarna liep hij naar binnen en er volgde een hilarisch voorgesprekje aan de bar met hoofdgast Marente de Moor en haar neiging om te verhuizen nadat een boek afgerond was. Samen met Marente de Moor liep Eus naar buiten en weer naar binnen (want het regende) om met Dinie Goedhart te praten over het verzamelen van boeken over blokfluiten. Daarna liepen ze weer naar binnen waar Dennis Wiersma voorlas uit De kleine blonde dood van schrijver en presentator van een boekenprogramma Boudewijn Büch. Daniëlle Zawadi trad op met spoken word. Willem La Rieviere was de onbekende schrijver van dienst. Catherine Keyl en Ruben Hein stelden vragen aan Marente de Moor over haar laatste boek De schoft.

Van de gesprekken met een onbekende, ongepubliceerde schrijver en een boekenverzamelaar zullen niet veel mensen naar de boekhandel geblazen worden (‘Heeft u dat boek over blokfluiten?’), maar de gesprekken met een politicus en de hoofdschrijver vormen de echte ankerpunten van Eus’ Boekenclub. Gooi al die onzinrubriekjes met heen en weergeloop er toch uit, voeg een wel gepubliceerde, maar onbekende schrijver (of een non-fictieschrijver) toe aan de interviews, vervang die neuzelende huisband door wat stevigs en je hebt een lekker boekenprogramma. Of de mensen nu boeken kopen of niet (kijken of niet): het gaat om de kwaliteit van de gesprekken.

Je kunt de uitzending hier alsnog bekijken.