In zijn column in NRC Handelsblad van gisteren gaat Christiaan Weijts (De Arbeiderspers) in op het nieuws dat de VBK Beheer deze week de Bruna-winkels heeft overgenomen. Hij is een van de weinigen die in het openbaar durft te zeggen dat dit misschien niet zo’n goed plan is.

Shared Stories: alles hieraan ruikt naar cappuccinocorners, naar versleten bankstellen en naar krijtborden waarmee de Randstedelijke commercie overal intimiteit is gaan faken. Inmiddels raken we een beetje onpasselijk van al die ‘storytelling’, al die quasi-knusse camouflage voor het keiharde doel: ‘de hele keten in handen hebben’, zoals VBK dat in deze krant noemde. Lees: producten met nog minder wrijving kunnen rondpompen.

In de rest van zijn column pleit Weijts voor de zelfstandige boekhandel die, in samenwerking met de bibliotheken, wellicht een passend antwoord kunnen geven tegen concerns die je van alles door de strot willen douwen wat je niet wilt.

Lees de hele column hier.

(afbeelding via Flickr Commons)