Volgende week donderdag wordt de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2018 bekend gemaakt. Heel feestelijk zal de avond niet worden, want het is de laatste keer dat VSB de prijs sponsort. Het is nog onduidelijk of er zo’n grote poëzieprijs (in geldbedrag en status) voor terugkeert. Vandaag recenseert NRC Handelsblad de genomineerden; wie de recensies leest, krijgt niet echt een feestgevoel.

Recensent Obe Alkema laat namelijk niet heel veel heel van de genomineerde bundels.

Over Leger van Mieke van Zonneveld:

Dit debuut stelt om meerdere redenen teleur. Allereerst is er geen ontsnappen aan het ergerniswekkende rijm in Leger. (…) Ook strooit Van Zonneveld met zware woorden om de scènes meer cachet te geven (…).

Hij geeft de bundel met ‘clichématige beelden’ slechts één (*) ster.

Over Binnenplaats van Joost Baars:

Binnenplaats stelt teleur. De overpeinzingen, retorische vragen, aanroepingen en zoektocht naar het kenbare horen allemaal bij de twijfelende houding in en de mystieke lading van het werk, maar de uitwerking is schamel en eentonig (…).

Hij noemt de bundel ‘ouderwets en plechtstatig’ en geeft Baars twee (**) sterren.

Over Nachtroer van Charlotte Van den Broeck:

Nachtroer vangt aan met woest en radeloos pulseren, maar lost uiteindelijk op in de vage herinnering.

Hij vindt dat sommige gedichten in de bundel ‘minder urgent aanvoelen’ en beoordeelt de bundel met twee (**) sterren.

Over Ja Nee van Tonnus Oosterhoff:

Aan het begin van Ja Nee is zijn beproefde stijl nog enigszins voorspelbaar, maar naarmate de bundel vordert, keren de spanning, souplesse en speelsheid terug.

Hij vindt dat de gedichten van Oosterhoff ‘een schitterende ervaring’ blijven, maar deelt niet meer dan drie (***) sterren uit.

Over Vonkt van Marije Langelaar:

Langelaar weet in Vonkt opnieuw in harmonie te komen met de wereld, via frictie, ontregeling en overgave. Zo ontdoet ze zich in het leven én haar poëzie van routines en gemeenplaatsen.

Hij vindt Langelaar overduidelijk de winnaar van de genomineerden en geeft de dichteres vier (****) sterren voor haar bundel.