Vanavond wordt voor de allerlaatste maal de VSB Poëzieprijs uitgereikt, maar Bas Kwakman was achter de schermen al bezig met het vinden van een nieuwe sponsor, nu de VSB na zoveel jaar de stekker eruit trekt. Het Elise Mathilde Fonds en het Van Beuningen/Peterich-fonds nemen de financiering over schreef Janita Monna gisteren in Trouw. De naam van de prijs wordt later pas bekend gemaakt. De prijs van 25.000 euro blijft bestaan, maar of alles hetzelfde blijft – nu wordt er een uitgebreide rondreis door Nederland en Vlaanderen met de genomineerde dichters georganiseerd – wordt pas later duidelijk.

Genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018 zijn Joost Baars met Binnenplaats, Charlotte Van den Broeck met Nachtroer, Marije Langelaar met Vonkt, Tonnus Oosterhoff met Ja Nee en Mieke van Zonneveld met Leger.

(Foto © Dolf Verlinden: In 2016 ontving Ilja Leonard Pfeijffer de VSB Poëzieprijs)