Jean-Pierre Geelen, ombudsman van de Volkskrant komt in zijn wekelijkse rubriek terug op het interview in het Magazine met psychiater Bram Bakker. Die sprak daarin vrijelijk over de zelfdoding van Joost Zwagerman en Rogi Wieg, over hun vrouwen en de jongste zoon van Zwagerman die toen nog geboren moest worden. Dat laatste was geen onthulling, zoals ook wij hier dachten.

Schrijver Jeroen Brouwers had het vermeld in een herziene editie van zijn gedegen boek De laatste deur. Vrij Nederland publiceerde daaruit, waarna roddelblad Weekend aan het ene zinnetje genoeg had voor een hele pagina.

De rest van de uitspraken over het privéleven van Zwagerman en Wieg en hun geliefden konden echter als krenkend ervaren worden. Geelen vroeg de mening van hoofdredacteur Philippe Remarque over het gewraakte interview:

‘Hier hadden we als krant zorgvuldiger moeten nadenken’, erkent de hoofdredacteur. ‘Ik had het dilemma of we die zinnen wel moesten publiceren graag voorgelegd gekregen.’

Zijn vrouw, tevens columniste van de Volkskrant, Sylvia Witteman, was vorige week nog iets stelliger.

Lees het hele stuk van Geelen hier.

Bram Bakker reageerde de afgelopen week in het radioprogramma Nooit meer slapen op de commotie, waarbij hij het vooral erg vindt dat mensen zo boos zijn op hem. ‘Omdat hij Zwagerman heette en iedereen hem kent, mag ik er niks over zeggen en ik mag er niks over zeggen omdat ik psychiater ben. Had hij maar Frits geheten en had niemand hem maar gekend, dan was er niks aan de hand.’ Voor iedereen die nog een uurtje zelfpijperij aankan: