Dichter en schilder Lucebert was tijdens de oorlogsjaren in de ban van het nazisme. Dat onthult Wim Hazeu in zijn biografie van de in 1994 overleden dichter, die vandaag verschijnt.

Uit brieven van Lucebert uit de oorlogsjaren aan een vriendin blijkt dat Lucebert grote sympatie had voor de nazistische ideologie. De Volkskrant citeert uit de brieven, die Lucebert ondertekende met ‘Sieg Heil!’ en ‘Heil Hitler!’:

Eerst wanneer alle Germaansche stammen verenigd zijn zal de Jood geen gelegenheid meer hebben bloed tegen gelijk bloed op te zetten. […] De gehele Joodse leer der erfzonde en boetedoening is één grote groteske. Als vrouw heb jij, en als kunstenaar heb ik, de plicht de geest te verdiepen en ook daarnaast het lichaam te zuiveren.

Jeugdvriend Remco Campert zegt in een reactie zeer geschokt te zijn: ‘Ik heb nooit iets vermoed en ik vind het verschrikkelijk.’