Gisteren zond NPO2 de documentaire ‘Verlaten’ uit, waarin onder andere Jan-columniste Suzanne Rethans mocht vertellen over haar breuk met schrijver Peter Buwalda.

In 2016 werd Rethans door hem verlaten; ze maakte dit destijds bekend via haar column. In de column sprak ze nog liefdevol over haar ‘Peetie’, maar in de documentaire zijn haar woorden vele malen harder.

Het ging volgens haar mis tussen haar kinderen (uit een vorige relatie) en Buwalda. Hierover zegt ze:

Mijn zoon wilde, naast mijn dochter, op een gegeven moment ook op een donderdagmiddag mee. Dat mocht toen niet van Peter. Dat was verschrikkelijk (…) Maar het mocht niet. (…) En toen zei hij: ‘Toch is het zo. Want ik wil dat niet.’

Dat is nog steeds een van de moeilijkste momenten om aan terug te denken. Als ik dan zei: ‘Het is verschrikkelijk om niet te kunnen zeggen: Kom maar mee’, dan zei hij: ‘Ik denk dat het feit dat je bij ze bent weggegaan erger is.’

Maar Rethans gaat nog verder in het vrijgeven van intieme details:

Hij kon vervelende opmerkingen maken. ‘Kijk, dit is waarom ik nooit kinderen heb gewild.’ Als ze op zaterdagmiddag weggingen, was ik heel verdrietig omdat het weer niet gezellig was geweest. (…) Dan kwam hij binnen en dan zei hij: ‘Dit moet echt niet vaker worden.’ En dan dacht ik: Waarom is het nodig om dit elke zaterdag te zeggen?

De breuk was volgens haar heftig omdat hij zo onverwacht kwam:

En toen had hij er zo genoeg van dat ook alles weg moest. (…) Want het was dat ik al een paar dagen merkte: Er is iets. Hij was veel minder belangstellend. (…) Op een gegeven moment zei ik op zaterdagavond: ‘Vind je mij nog wel leuk? Wat is er aan de hand?’ Toen zei hij dus inderdaad: ‘Dit is gewoon niet mijn leven.’ En dat was zaterdagavond en op zondagmorgen was het ineens uit.

Ik dacht echt van: Dit kan toch niet? Toen zei hij: ‘Ik heb het eigenlijk nog niet echt op een rijtje gezet voor mezelf, maar nu ik het zo heb uitgesproken voelt het goed. Ik ga over een week naar Ibiza met mijn oude jaarclub en verwacht dat je daarna wat anders hebt gevonden.’

Foto: Boekenbal 2016 © Roos Custers