Eind oktober speculeerden we al op blauw bloed bij de familie van Oscar van den Boogaard bij de aankondiging van zijn roman Kindsoldaten, maar nu weten we het zeker: Oscar van den Boogaard is de halfbroer van Prinses Beatrix. In NRC Handelsblad legt Van den Boogaard aan interviewer Coen Verbraak uit dat Prins Bernhard een affaire met zijn moeder had.
Het gesprek wordt een beetje ongemakkelijk als Verbraak blijft vragen of het hele verhaal wel waar is. Harde bewijzen, zoals een DNA-test, zijn er nog niet. Van den Boogaard is daardoor ontstemd.

Hij zwijgt abrupt, opeens met een verbeten, bijna boze trek om zijn mond. „Dit raakt me echt”, zegt hij. „Ik stel me opeens voor hoe iemand zich moet voelen die in zijn jeugd is misbruikt en niet wordt geloofd. Of een soldaat die terugkomt uit de oorlog. Want zó voel ik me. Dit is niet het gebied van een constructie, dit is het gebied van een trauma.

Lees het hele interview hier.

(foto Prins Bernhard opent de Prins Bernhard school te Leeuwarden, de afgebeelde kinderen zijn niet allemaal van hemzelf: Fotograaf Onbekend / Anefo, CC0 1.0)