Zojuist is bekendgemaakt welke titels er op de ANV Debutantenprijs 2018 staan. Dat zijn:

Elly Biesters – Ongemakkelijke mensen (Lebowski),
Femke Brockhus – Laat het stil zijn (Koppernik),
Joost van Driel – In het museum (Vrijdag),
Maarten van der Graaff – Wormen en engelen (Atlas Contact),
Rinske Hillen – Houtrot (Querido),
John-Alexander Janssen – Een verhaal uit de zonnestad (De Arbeiderspers),
Patricia Jozef – Glorie (De Geus),
Peter Kranenborg – Astronaut (Van Oorschot),
Lieke Marsman – Het tegenovergestelde van een mens (Atlas Contact),
Lenny Peeters – Dochter (Prometheus),
Arjan van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij),
Sien Volders – Noord (Hollands Diep).

Een vakjury nomineert uit alle oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuten uit het voorgaande kalenderjaar eerst een longlist en vervolgens een shortlist van drie titels. Daarna zijn de lezers verantwoordelijk voor de uitslag met een gemotiveerd oordeel over de drie boeken. Van de kernjurylezers telt de stem dubbel.
Dit jaar bestaat de vakjury uit Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice, jurylid ECI literatuurprijs; Ester Op de Beek, universitair docent aan de universiteit Leiden; Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs; Arjan Peters, literair redacteur van de Volkskrant, en voorzitter Casper Markesteijn, publicist, schrijver en voorzitter van DordtLiterair