Een jaar geleden werd met veel tamtam aangekondigd dat BookSpot (voorheen boekenclub ECI) de nieuwe sponsor zou worden van de Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende boek van het jaar. De nieuwe sponsor trok meteen zijn portemonnee: het prijzengeld werd verdubbeld (van € 10.000,- naar € 20.000,-). Bij Novamedia – de holding waaronder BookSpot, enkele uitgeverijen en boekhandel Scheltema in Amsterdam valt – weten ze hoe je cheques moet uitreiken.

Gisteren werd bekend dat BookSpot stopt met de sponsoring van de Gouden Strop. Er moet in de kosten worden gesneden. Of zoals Marlou Groot, hoofd Leesplezier, het formuleert:

BookSpot kijkt op dit moment kritisch naar een zo efficiënt mogelijk inzet van de financiële middelen, en beraadt zich op andere manieren om dit doel te bereiken.

BookSpot schijnt al jaren rode cijfers te schrijven. Volgende maand is een dure maand voor de webwinkel. Dan wordt namelijk voor het eerst de BookSpot Literatuurprijs tweemaal uitgereikt: één keer voor fictie en één keer voor non-fictie. Beide winnaars ontvangen € 50.000 euro uit handen van de juryvoorzitter.

(Afbeelding: Apen wegen en tellen geld, Leonard Schenk, Rijksmuseum, publiek domein)