Een prijs voor non-fictie komt erbij, berichtten we vanmorgen. We vroegen aan BookSpot die zowel de literatuurprijs voor fictie als non-fictie sponsort (de winnaars krijgen beiden een bedrag van 50.000 euro) of de Lezersprijs blijft. En ja, die blijft al is invulling wat anders.

De Lezersprijs gaat als volgt: we starten dus met 2 Longlists van ieder max 15 boeken. Deze 30 boeken in totaal, daar mogen de kijkers (lezers) thuis weer online een top 3 uit kiezen. Deze top 3 vormt de input (de shortlist zeg maar) voor de Lezersprijs, waarmee de Lezersjury van 50 lezers mee aan de slag gaat – daar kunnen dan fictie én non-fictie titels op staan.

Dus de winnaar kan óf fictie óf non-fictie zijn.

Het afgelopen jaar (en in de jaren onder de vlag van ECI) ging de Lezersprijs altijd naar dezelfde schrijver die ook de juryprijs won, waarmee de extra beoogde aandacht voor een mogelijk tweede winnaar achterwege bleef.