Vandaag heeft de Stichting Literaire Activiteiten Groningen de winnaars van de prijs voor Het Beste Groninger Boek 2018 bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking. In de categorie ‘fictie’ won Nhung Dam met haar roman Duizend vaders. Het boek Boeroes – een familiegeschiedenis van witte Surinamers van Karin Sitalsing won de prijs in de categorie non-fictie.

De winnaars ontvingen uit handen van Fleur Gräper, Gedeputeerde van Cultuur van de Provincie Groningen, de prijs: een door illustrator en tekenaar Anne Stalinski gemaakt werk. De andere genomineerde auteurs waren Sabine van den Berg, Auke Hulst, Coen Peppelenbos, Lucas Zandberg, Jelto Drenth, Jan Evert Emmelkamp, Eric Bos & Norma van der Horst en Frans Westra.

De jury over Duizend vaders:

In metaforen wordt de wereld beschreven: een hard, koud landschap waar het altijd winter blijft. Een veelbelovend debuut dat vanuit het perspectief en de verwondering van een elfjarig kind het gevoel van ontheemding weergeeft. Ontheemd in Groningen. De ontwapenende verwondering in een bij vlagen surrealistische werkelijkheid maakt dat de lezer nadenkt over het spanningsveld tussen buiten en thuis, tussen achtergrond en omgeving. Nhung Dam laat de waanzin en onzin van een samenleving zien en doet dat met een sprankelende, nieuwe stem, die niet alleen gehoord wordt in het literaire landschap van Groningen, maar ook vér daarbuiten. We zien uit naar haar volgende boek.

De jury over Boeroes – een familiegeschiedenis van witte Surinamers:

Een fijnzinnig geschreven grote geschiedenis over een voor velen vrijwel onbekend onderwerp. In haar zoektocht naar haar afkomst vertelt Sitalsing het verhaal van de witte Surinamers; arme boerengezinnen die in 1845 naar Suriname trokken, op weg naar een beter leven, maar die in het moeras dat hen was toegewezen bijna ten onder gingen. Door de afwisseling van grotere verhaallijnen met persoonlijke elementen ontstaat een teder beeld van migranten en hun relatie met het nieuwe moederland, ook in de beleving van de tweede en derde generatie. Bovendien verbindt Boeroes Groningen hier met Groningen daar, in Suriname.

De jury voor Het Beste Groninger Boek wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit juryvoorzitter Wilma Mansveld, directeur Veiligheidsregio Groningen, Roeli Broekhuis, directeur Erfgoedpartners, Bernard Cremer, boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde, Pauline Durlacher, directeur Schrijversvakschool Groningen en Henk Spoeltman, oud-directeur van de Usva.

De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt sinds 2009 uitgereikt. Tot en met 2016 werd de prijs uitgereikt in het najaar, in het kader van het literaire festival Het Grote Gebeuren. Inmiddels kan de prijs echter rekenen op meer dan voldoende belangstelling om als evenement op zichzelf te staan: voortaan vindt de uitreiking plaats in de Boekenweek. Onder de winnaars van voorgaande jaren bevinden zich auteurs als Tonnus Oosterhoff, Herman Sandman, Auke Hulst en Barbara Stok.