Wat al meteen had moeten gebeuren is nu gebeurd. De auteurs vertrokken vorig jaar uit onvrede over de koers die het moederbedrijf WPG voerde (de redacteuren die bij de Singel Uitgeverijen inwoonden moesten verhuizen naar de gebouwen van WPG) naar de nieuwe uitgeverij Emanuel die onder de vleugels van Blossom Books was opgericht. Zojuist maakte uitgeverij Querido dit bekend.

Singel Uitgeverijen maakt vandaag bekend dat het Querido Kinderboeken BV overneemt van WPG. Per 1 juli keert de backlist terug naar Em. Querido’s Uitgeverij. Per 1 april neemt Singel Uitgeverijen ook Uitgeverij Emanuel over van Blossom Books. Daarmee worden Querido, Querido Kinderboeken en Emanuel samengevoegd onder de vertrouwde naam Em. Querido’s Uitgeverij.

Begin april zullen medewerkers van Uitgeverij Emanuel verhuizen naar de Weteringschans in Amsterdam. Uitgeverij Emanuel werd in november 2017 onder de vleugels van Blossom Books opgericht nadat de voltallige redactie van Querido Kinderboeken ontslag nam als gevolg van een conflict met WPG Uitgevers.
Em. Querido’s Uitgeverij werd in 1915 door Emanuel Querido opgericht en bestaat dit jaar dus 103 jaar. In 2014 splitste WPG Em. Querido’s Uitgeverij in Querido en Querido Kinderboeken. Uitgeverij Querido werd dat jaar verkocht aan Singel Uitgeverijen. Querido Kinderboeken bleef eigendom van WPG maar opereerde vanuit het uitgeefhuis van Singel Uitgeverijen aan de Weteringschans.

Edward van de Vendel, namens de auteurs: “Dit is fantastisch nieuws! Veel dank aan WPG voor de bereidheid om te blijven praten en voor deze stap, aan onze uitgeefster Wendy Wilbers en haar teamleden, die zo hard gewerkt hebben tijdens de overbruggingsperiode, en aan Blossom Books voor de uitzonderlijke opvang. Tenslotte: bijzonder veel dank aan Singel Uitgeverijen. Zij zorgden ervoor dat Querido terug is waar het historisch hoort: bij Querido.”

Wendy Wilbers, uitgever Emanuel: “Ik ben blij dat tegen alle verwachtingen in een oplossing is gekomen voor de lastige positie van de auteurs en illustratoren van Querido Kinderboeken. Ik wil Blossom Books zeer danken voor hun hulp en steun aan ons team. En vooral al onze auteurs en illustratoren voor hun trouw aan de redactie en aan de traditie van Querido.”

Paulien Loerts, directeur Singel Uitgeverijen: “Vanaf december 2017 hebben Patrick Swart, de CEO van WPG, en ikzelf een mediation-traject doorlopen, waarin we op zoek zijn gegaan naar de beste oplossing voor de auteurs, illustratoren en medewerkers van Querido Kinderboeken. Eén herenigd Querido bleek de beste oplossing. Ik dank Myrthe Spiteri van Blossom Books dat ze haar nek uitstak door het team van Emanuel onderdak te verlenen én voor het feit dat ze nu de terugkeer van Emanuel mogelijk maakt. Ik en wij allen van Singel Uitgeverijen zijn heel erg blij dat Em. Querido’s Uitgeverij straks weer één is.”