Amazon, Bol, Bookchoice en Storytel, dat zijn de grote bedrijven waarnaar steeds meer uitgeverijen zich richten. Deze ’titanen van de nieuwe tijd’ maken het de lezer zo makkelijk mogelijk, maar aldus Mizzi van der Pluijm vandaag in de Volkskrant: ze vergeten de schrijver.

De grote veranderingen waar de profeten van de Nieuwe Tijd op wijzen, vonden plaats in het commerciële onderdeel van het uitgeefvak: het vinden (en bereiken) van de lezer. De balans is ten onrechte doorgeslagen en er wordt onevenredig veel aandacht besteed aan precies dat onderdeel.

Mizzi van der Pluijm ging weg bij Atlas Contact en startte haar eigen uitgeverij: Pluim. Bookchoice is de digitale tak binnen VBK waarbij je voor een abonnementje elke maand een aantal boeken op je tablet krijgt die je anders nooit zou willen lezen en nu ook niet. Juist de toename van de macht van de Bookchoice-mensen binnen Atlas Contact zorgde voor een ware uittocht van schrijvers die met Van der Pluijm meegingen.

Lees het hele stuk hier.