In een ziekenhuis in Manhattan is vannacht op 85-jarige leeftijd Philip Roth overleden aan hartfalen. Met Saul Bellow en John Updike wordt hij gerekend tot de Grote Drie van de Amerikaanse literatuur van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Philip Roth debuteerde in 1959 met Goodbye Columbus. Zijn laatste roman was Nemisis, verschenen in 2010. Alles bij elkaar schreef hij zo’n dertig boeken. Zijn bekendste boek was het schandaal verwekkende Portnoy’s complaint uit 1969. Nog op hoge leeftijd publiceerde hij jaarlijks een nieuwe roman.

In 2012 kondigde hij aan dat hij met pensioen ging. Hij werd lang genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur die hij nooit kreeg. Wel werd zijn werk onderscheiden met National Book Awards, de Pulitzer Prize, PEN/Faulkner Awards en de Man Booker International Prize.

In een interview in The New York Times afgelopen januari zei Roth het schrijven niet te missen. Hij was tot zijn besluit gekomen om te stoppen met schrijven omdat hij voelde dat hij niet meer de mentale vitaliteit en de energie en fitheid had om aan de eisen die het schrijven van een roman stelt tegemoet te komen.

De terminologie dat hij een Amerikaans-joodse schrijver zou zijn, heeft Philip Roth altijd afgewezen. ‘Als ik geen Amerikaan ben, ben ik niets,’ zei hij.