Uitgeverij Podium laat weten dat schrijfster Renate Dorrestein afgelopen 4 mei is overleden. Ze leed al enige tijd aan slokdarmkanker. Dorrestein is 64 jaar geworden. Onlangs verscheen haar laatste boek, Dagelijks werk, waarin een staalkaart stond van de onderwerpen die zij tijdens haar leven belangrijk vond. In dat boek staat dat zij wel begonnen was aan een nieuwe roman, maar dat ze die niet meer zou kunnen afmaken. Haar laatste roman is nu Reddende engel, die onlangs genomineerd werd voor de Gouden Strop.

Uitgeverij Podium:

Met haar overlijden verliest de Nederlandse literatuur een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven. Podium is de trotse uitgever van Dorrestein sinds De stiefmoeder (2011). Velen in de boekenwereld zullen niet alleen de schrijfster Dorrestein sterk gaan missen, maar ook de vrouw achter het werk – onvermoeibaar betrokken, stimulerend, gevat en ruimhartig jegens anderen.

Voordat Dorrestein, na een zakelijk conflict, overstapte naar Podium, gaf ze haar boeken uit bij Atlas Contact.

Renate Dorrestein begon haar schrijverscarrière als journalist. Ze schreef reportages voor het mannenblad Panorama. Als columniste bij Opzij en De Tijd maakte ze daarna naam. Het bleek de opmaat te zijn voor een veelzijdig oeuvre met romans, autobiografische boeken en essays. In 1997 schreef Dorrestein het Boekenweekgeschenk. Ze kreeg bedroevend weinig literaire prijzen voor haar werk.

Renate Dorrestein zal op Hemelvaartsdag, 10 mei, in besloten kring worden begraven. Condoleanceregisters, voorzien van haar portret, boeken en een gedicht van haar 12-jarige buurmeisje, zijn aanwezig in de volgende boekhandels: Blokker (Heemstede), Broekhuis (Hengelo, Enschede, Almelo en Oldenzaal), Broese (Utrecht), Dekker v/d Vegt (Nijmegen), Dominicanen (Maastricht), De Drukkerij (Middelburg), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Van der Meer (Noordwijk), De Omslag (Delft), Paagman (Den Haag, Frederik Hendriklaan), Van Piere (Eindhoven), Praamstra (Deventer), Scheltema (Amsterdam) en Van der Velde (Leeuwarden en Groningen). De deelnemende bibliotheken zijn OBA Amsterdam (vestiging Oosterdokskade), OB Haarlem en OB Almere.